Friauniversellakyrkan – Senaste nyheterna om kyrkor https://friauniversellakyrkan.se Sun, 10 Nov 2019 12:27:05 +0000 sv-SE hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.8.24 Är man välkommen i kyrkan trots att man inte är troende? https://friauniversellakyrkan.se/ar-man-valkommen-i-kyrkan-trots-att-man-inte-ar-troende/ Fri, 10 Mar 2017 12:35:29 +0000 http://friauniversellakyrkan.se/?p=103 När man tänker på kyrkan så tänker man ofta på gudstjänster och prästen som predikar. Men kan kyrkan också vara en plats för dem som inte har någon tro? I S:t Tomas kyrkan i Vällingby har nu fått ställa sig den frågan. Musikalen Rent fick ha sin premiär på teater Prisma i Hässelbygård istället för kyrkan i Vällingby som det tidigare var tänkt. Trots allt stök med lokal så hann man repa in hela föreställningen i tid. Premiären blev slutsåld och totalt är det nio föreställningar bokade fram till den nionde december.

Musikalen Rent fick hitta en annan lokal

Musikalen Rent fick nobben av kyrkan på grund av grovt språk och fick istället flytta till teater Prisma i Hässelbygård. Linda Lundberg som spelar den HIV-positiva heroinisten Mimi tycker att smällen med kyrkans nej tack var tufft men är ändå glad att få spela på en teater istället. Krister Nordin (S), ordförande i kyrkorådet säger att det inte är handlingen i sig som sätter stopp utan språkbruket som han menar är för grovt och inte passar sig i kyrkorummet. Musikalens regissör Thomas Creutz tycker att språket är helt normalt i sitt sammanhang och utifrån karaktärerna i musikalen. Men meddelar samtidigt att han har stor respekt för kyrkorummet och accepterar rådets beslut men är samtidigt kritiskt till rådets framförhållning.

Kyrkan reagerar på dåligt språkbruk

Många menar att kyrkan ska vara en plats för öppenhet och välkomnande för alla människor. Beslut som detta kan dock få den bilden att naggas i kanten. Kyrkans framtoning kan lätt uppfattas som trångsynt och världsfrånvänd när den reagera på språkbruket i musikalen. Språkbruk som av de flesta skulle uppfattas som fullt trovärdigt av utsatta och drogberoende ungdomar. Till slut kunde hela projektet räddas av Hässelbygårdsskolan som ställt upp och gett hela staben tillgång till scenen under hela repetitionstiden. Många har hört av sig och erbjudit musikalen hjälp men Thomas Creutz ville hela tiden sätta upp musikalen i närheten av Vällingby, och då är var teater Prisma i Hässelbygård perfekt.

]]>
Hur går en gudstjänst i Svenska kyrkan till? https://friauniversellakyrkan.se/hur-gar-en-gudstjanst-i-svenska-kyrkan-till/ Tue, 10 Jan 2017 12:35:37 +0000 http://friauniversellakyrkan.se/?p=104 En gudstjänst i Svenska kyrkan kan gå till på många olika sätt. Men det finns en ordning som är nedskriven i kyrkohandboken som prästen följer. Kyrkan följer något som kallas för kyrkoåret och där finns det reglerat vilka olika teman och texter som ska tas upp varje söndag. Det är dock inte helt uppstyrt utan prästen har ganska stor frihet att utforma gudstjänsten utifrån vilka behov som finns i församlingen och hos de som besöker gudstjänsten. Ofta finns det också frivilliga som hjälper till under gudstjänsten med att till exempel ta upp kollekt eller dela ut psalmböcker.

Typiskt för en gudstjänst i Svenska kyrkan

Vad är då typiskt för en gudstjänst i Svenska kyrkan jämfört med till exempel frikyrkornas gudstjänster? Svenska kyrkan har en tydligare betoning på det man brukar kalla för liturgi. Liturgi är det språk som används i gudstjänsten för att uttrycka tro. Det kan ske på många olika sätt. Vanligt i mer högkyrkliga gudstjänster är att man till exempel gör korstecken, använder rökelse eller att man bugar sig vid altaret. Svenska kyrkan är också mer fokuserad på ekumenik än frikyrkan. Ekumenik innebär samarbeta med kyrkor från andra traditioner. En Unik Gudstjänst i Lund förenade katoliker och lutheraner. Det är ett bra exempel på ekumenik.

Musiken i Svenska kyrkans gudstjänster

I Svenska kyrkans gudstjänster är det väldigt vanligt med psalmsång. Ofta sker psalmsången till orgelmusik. Det är också vanligt med ett inledande orgelstycke som kallas preludium. I slutet av gudstjänsten spelas ofta ett avslutande orgelstycke som kallas postludium. I övrigt är det inte ovanligt med till exempel pianomusik eller körmusik. Men även modernare musik som rock, pop, country och lovsång förekommer i gudstjänsterna. Svenska kyrkans gudstjänster är väldigt inkluderande och människor som går på gudstjänst blir alltid glada av att se nya människor i kyrkan. Som ny besökare på en av Svenska kyrkans gudstjänster blir man nästan alltid varmt välkomnad.

]]>
Världens dyraste kyrkor https://friauniversellakyrkan.se/varldens-dyraste-kyrkor/ Fri, 12 Aug 2016 07:33:50 +0000 http://friauniversellakyrkan.se/?p=98

1178px-Budapest_Štěpán_interier_6Kyrkor är ofta magnifika byggnadsverk. Stora och påkostade har budgeten för att bygga dem ibland blivit väl hög. De kyrkor som byggdes för några hundra år sedan behöver dessutom regelbundet renoveras, något som kan bli en stor kostnad. En av världens mest pampiga kyrkobyggnader är Sankt Stafansbasilikan i Budapest, Ungern. Basilikan är överdådigt dekorerad både på utsidan och på insidan. Byggnaden uppfördes 1905 och hör alltså inte till de allra äldsta kyrkorna. Denna byggnad är en av världens största kyrkor. Även här i Sverige kan du hitta ståtliga kyrkor, om än inte i samma storlek.

Påvens hem och arbetsplats

Du som är intresserad av kyrkor, har ett mycket rikt intresse. De finns att beskåda över hela jorden, från den minsta lilla landsortskyrkan, till den pampigaste och mest exklusiva katedralen. Nämnda Sankt Stefansbasilika, är en av de tio största kyrkorna i världen, men den som tar förstaplatsen är Peterskyrkan i Rom. Kyrkan har över 20 000 besökare – dagligen, och invigdes 1626. Flera stora konstnärer har dekorerat byggnaden, bland annat Michelangelo, Rafael och Bramante. Något som gör kyrkan till en riktig konstskatt och skulle kyrkan säljas, skulle den med all säkerhet även bli en av de dyraste. En annan mycket påkostad kyrka står även den i Italien, närmare bestämt mitt på torget i Milano. Den gotiska vita katedralen Duamo di Milano har plats för 40 000 personer, och tog nästan 500 år att bli färdigbyggd.

 

]]>
Stölder ur kyrkor https://friauniversellakyrkan.se/stolder-ur-kyrkor/ Wed, 23 Sep 2015 13:33:30 +0000 http://friauniversellakyrkan.se/?p=92 Varje år drabbas Sveriges många kyrkor av stölder av föremål som är mycket värdefulla både ekonomiskt och kulturhistoriskt. I genomsnitt handlar det om 5 procent av landets kyrkor årligen som drabbas av stöld. Det handlar ofta inte om inbrott; stölderna sker på dagtid, under kyrkans ordinarie öppettider. Brottsförebyggande rådet, BRÅ, ser en stor brist bland Sveriges kyrkor och museer när det gäller säkerhet – man har prioriterat att visa upp kulturskatter för folket istället för att skydda dem.icon-232078_640

Det är naturligtvis en tillgång för det svenska folket att vi har möjlighet att se våra kulturhistoriska skatter och föremål i landets kyrkor, men risken för stöld kan sätta stopp för det. En kyrka som har bestulits är Österheds kapell i Hamrånge, norr om Gävle. Det som stals var en madonna som stod vid altaret. Kyrkan har nu ställt dit två ljusstakar istället, men i övrigt är det nästan tomt kring altaret – efter stölden vågar kyrkan inte längre ha sina kulturhistoriska föremål framme, utan har flyttat dem till en säker plats. Kyrkan har också investerat hundratusentals kronor i larmsystem och bevakning av vaktbolag.

Ibland får dock stölderna ett lyckligt slut. I augusti 2015 kunde man återföra flera stulna föremål till sin kyrka, efter att de varit borta i fem år. Det handlar om tre träfigurer som föreställer Sankt Olof, Sankta Katarina och Madonnan och barnet, som hör hemma i träkyrkan Tidersrum utanför Kisa. Figurerna är medeltida, och svensk medeltida konst har ett högt andrahandsvärde i Europa. Därför är just denna typ av föremål hett stöldgods, och det är vanligt att de förs ut ur landet. Så var också fallet med dessa träfigurer: de hittades på Teneriffa, i en mans hem där man också fann 46 andra kulturföremål som misstänks ha stulits i Sverige. Mannen greps av spansk polis och utlämnades till Sverige. Han har nu åtalats och rättegången sker i slutet av september 2015.

]]>
Sveriges äldsta kyrka https://friauniversellakyrkan.se/sveriges-aldsta-kyrka/ Fri, 27 Feb 2015 14:38:39 +0000 http://friauniversellakyrkan.se/?p=88 I Sverige finns runt 3500 kyrkor. Många av dem kan dateras till medeltiden, vilket ger dem en respektabel ålder, men den allra äldsta daterade kyrkan i Sverige är Herrestads kyrka i Östergötland. Genom att ta prover från takstolarna i långhuset, gjorda av ek, har man kunnat datera kyrkan till år 1112. Det finns en viss felmarginal, så möjligen byggdes kyrkan fem år tidigare eller fem år senare, men även om den byggdes 1117 är den med ganska god marginal Sveriges äldsta kyrka.

Herrestads kyrka ligger i en gammal odlingsbygd mellan Vättern och Tåkern. Kyrkan som nu ligger på platsen är en stenkyrka, men vissa arkeologiska fynd i närheten av kyrkan tyder på att det legat en ännu äldre träkyrka på platsen tidigare. Ett exempel på dessa fynd är de så kallade Eskilstunakistor från 1000-talet som man har funnit i anslutning till Herrestads kyrka. Eskilstunakistorna är tidigkristna gravmonument bestående av kistor i sten, som inspirerats av den anglosaxiska traditionen. Den första kistan av detta slag upptäcktes i Eskilstuna, varför dessa gravmonument har fått smeknamnet Eskilstunakistor.

Kyrkans utsida är relativt osmyckad jämfört med mer sentida kyrkor. Den är utförd i tidig romansk stil, och har släta murytor i kalksten. Portal- och fönsteröppningarna i kyrkan är också enkla, utan dekorationer. Kyrkans insida bär däremot spår av senare tid, då den mesta inredningen är i barock stil. Exempel på inredning som är mer sentida än kyrkan är den snidade predikstolen (från 1688), piporgelfasaden (från 1766) och dopfunten i röd kalksten (från 1931). Själva kyrkorummet pryds dock av de kryssvalv som var typiska för senmedeltiden.

År 2012 firade Herrestads kyrka 900-årsjubileum, något som firades med aktiviteter under hela året. Aktiviteterna kretsade både kring religion och kring själva kyrkans historia. Som ett exempel anordnades det i mars en festhögmässa med biskop Martin Modéus. Hans Merseburg, som är präst i Vadstena och Dals församling, tycker också att det är en byggnad som är värd att firas, med tanke på hur välbevarad den är trots sin ålder. Viola Rickardsson, som är kyrkvaktmästare i Herrestads kyrka, håller med, och menar också att byggnaden ger en speciell känsla; att man kan känna historiens vingslag där. Hon hoppas att jubileet lockar fler människor till Herrestads kyrka.

]]>
Kyrkor som konverterats https://friauniversellakyrkan.se/kyrkor-som-konverterats/ Sat, 07 Feb 2015 22:35:22 +0000 http://friauniversellakyrkan.se/?p=79 Kyrkor är fantastiska byggnader med en ofta vacker och pampig arkitektur. Byggnaderna är dessutom ofta historiska. Detta medför dock höga kostnader för att underhålla kyrkorna och se till att de inte förfaller. Dessa höga kostnader i kombination med ett allt mer sekulariserat samhälle (och således färre intäkter till kyrkorna) gör att kyrkor allt oftare säljs, som vilken fastighet som helst. Vid dessa tillfällen saknas det inte människor som är villiga att ta på sig kostnaderna för byggnaden i utbyte mot att kunna använda denna storslagna arkitektur, och konvertera kyrkorna. Och då menas inte att man vill konvertera dem till en annan religion, utan till något som överhuvudtaget inte har med religion att göra, ibland raka motsatsen.

Ett exempel på detta är en kyrka i London i Storbritannien, Presbyterian church in Muswell Hill, som har konverterats till en bar. Utsidan på kyrkan, som byggdes 1902, ser precis likadan ut som innan, och på insidan har man behållit kyrkans höga, gotiska valv, men istället för altaret står nu längst in i kyrkan en bardisk, och istället för kyrkbänkar har man ställt in vita bord, höga pallar och enarmade banditer. Spel bedrivs med andra ord numera fritt i samma byggnad där det tidigare ansetts vara syndigt.

Reglerna för kyrkokonversioner varierar. Ombyggnationen som beskrivs ovan skulle till exempel inte ha varit tillåten inom Church of England, där verksamheten som kyrkan ska konverteras till måste godkännas av kyrkans nationella kommitté innan försäljning. Casinon och sexbutiker är andra verksamheter som inte hade godkänts. Däremot har Church of England godkänt konversioner av kyrkor till ett klättringscentrum, en cirkusskola, ett snabbköp, ett bibliotek och ett sikhtempel.Kyrkor som konverterats 22

Trots den strikta kontrollen händer det dock att saker inte blir som man tänkt sig. En kyrka som såldes av Church of England för att omvandlas till ett konstgalleri visade till exempel en utställning med erotisk konst. Även den katolska kyrkan har råkat ut för en liknande situation, då man sålde en kyrka som konverterades till en restaurang. På restaurangen firades sedermera Halloween, en hednisk högtid som inte godkänns av den katolska kyrkan.

Oavsett om man är religiös eller inte borde man dock kunna glädjas åt att en historisk byggnad som annars skulle ha förfallit och fallit i glömska istället kan ge människor glädje och fyllas med liv.

]]>
Kyrkan i Sverige https://friauniversellakyrkan.se/kyrkan-i-sverige/ Mon, 20 Oct 2014 18:49:09 +0000 http://friauniversellakyrkan.se/?p=72 Sverige har ett långt kristet arv och det speglar av sig på vårt samhälle än idag. Även om kyrkorna har fått kämpa med att hålla uppe medlemsantalet är de fortfarande viktiga institutioner i samhällsdebatten – och många människor är med i en kyrka som besöker flera gånger i månaden. I takt med att Sverige har tagit emot människor med nya religiösa värderingar har diskussionen om kyrkans roll aktualiserats, och idag har kyrkan flera funktioner. Det är inte bara gudstjänster för kyrkans medlemmar som är en central del av kyrkans verksamhet; många församlingar och samfund ägnar sig även åt sådant som välgörenhet och andra sociala insatser.

 

Den officiella svenska statskyrkan heter Svenska kyrkan och den är den dominerande inriktningen när det kommer till tro i Sverige idag. Med 6,4 miljoner medlemmar är faktiskt en majoritet av svenskarna med i kyrkan, vilket till stor del har att göra med att det krävs ett aktivt beslut för att gå ur kyrkan. Det hindrar dock inte att Svenska kyrkans makt alltjämt är stor och dess företrädare får ofta delta i det offentliga samtalet som företrädare för kyrkans värderingar. Det är också Svenska kyrkan som förrättar många bröllop och begravningar liksom annat som ingår i kyrkans försorg. Därför lär de allra flesta svenskar ha någon sorts kontakt med Svenska kyrkan under sin livstid – om du inte redan är med i den.

 

En kyrka som brukar beskrivas som karismatisk är Livets Ord. Det är en frikyrka, vilket innebär att den inte är statligt ägd. Istället drivs den av medlemmarna. Livets Ord finns i tre olika former i Sverige idag: i Uppsala, Jönköping och Göteborg. Livets Ord har uppmärksammats mycket nationellt i media – i både positiv och negativ bemärkelse – och en stor anledning till det var den färgstarke ledaren Ulf Ekman. Han gjorde Uppsala-församlingen välkänd genom sin speciella och medryckande stil, och även om han nu har konverterat till katolicismen förblir han ett namn tätt sammankopplat med Livets Ord.Kyrkan i Sverige 11

 

Den katolska kyrkan, som Ekman gick över till, är en av de största kyrkorna i världen och katolicismen är officiell religion i många länder, framför allt i Latinamerika och Sydeuropa. I Sverige har den traditionellt stått i skuggan av protestantismen, men på senare år har den fått ett uppsving i popularitet och har nu en växande skara medlemmar. Kyrkans moraliska doktrin har fått mycket uppmärksamhet, men det finns många rivaliserande tolkningar om hur den bäst ska förstås. Dock lär det dröja länge innan man lättar på de tabun som omgärdar det sexuella. Många svenskar kan nog känna sig tacksamma då de tänker på separationen av kyrka och stat vilket bland annat innebär att skilsmässa är helt okej och man kan köpa sexleksaker lätt och smidigt och utan att skämmas. Det är inte så i många strikt religiösa länder.

]]>
Heliga platser – värda ett besök https://friauniversellakyrkan.se/heliga-platser-varda-ett-besok/ Sat, 01 Mar 2014 14:33:20 +0000 http://friauniversellakyrkan.se/?p=15 För den andligt intresserade finns det en mängd olika heliga platser världen över, med rötter i olika andliga traditioner och religioner, som det är väl värt att besöka.

I Sverige finner vi Lapporten i Abisko som är ett av landets mest kända och avbildade fjällmotiv. Det är den u-formade öppningen mellan fjällen som kallas Lapporten. Det heliga fjället Aatoeklimpoe/Atoklimpen återfinns inom Vapstens sameby i Västerbotten. Fjället är landets första samiska kulturreservat.

Ett annat heligt berg är Olympia i Grekland som var en religiös samlingsplats för antikens greker. Där firade man de olympiska spelen. Olympia var en gemensam festplats för dåtidens greker, trots att nationalstaten Grekland inte fanns på den tiden. Det område som kallas Grekland bestod av så kallade stadsstater på den tiden. En stad var en stat. Olympia ligger på västra sidan av halvön Peloponnesos som bildar södra delen av det landfasta Grekland.

Ytterligare ett heligt berg är magiska Machu Picchu som ligger högt uppe i bergskedjan Anderna i Peru. Den gamla inkastaden upptäcktes eller återfanns av Hawaiifödde Hiram Bingham under en expedition år 1911.

Det kända Sinaiberget – på Sinaihalvön, Egypten – är ytterligare ett heligt berg. Det var där som bibelns Moses tog emot de två stentavlorna med de tio budorden.

I England finner vi stensättningen Stonehenge som är ett av västvärldens mest kända byggnadsverk. Troligen byggdes den under bronsåldern.

Den heligaste platsen i den islamska världen är Templet Kaba som finns i Mecka, Saudiarabien. Templet står på den öppna gården till världens största moské, Masjid-ul-Haram.

Berget Kailash i Tibet är speciellt och unikt. Samtidigt som det är en av världens heligaste platser, är det även en av de minst besökta. Trots att det är svårtillgängligt besöker hängivna pilgrimer Kailash som är heligt för fyra asiatiska religioner.

Världens vackraste kyrkor
Till världens vackraste kyrkor hör, enligt sajten Budgettravel, italienska Milanodomen som är en storartad byggnad, som verkligen sätter sin prägel på Milanos centrum.

På Island finner vi Hallgrímskirkja, i Reykavik. Hallgrímskyrkan är den högsta byggnaden på Island.

I vårt grannland Norge återfinns Stavkyrkan Borgund vilken byggdes redan år 1180.

Lite längre bort, i Spanien, finner vi La Sagrada Família i Barcelona. La Sagrada Família är ett mästerverk i form av ett byggprojekt som ännu inte har slutförts.sagrada-familia

Den finns en mängd heliga platser utspridda över hela världen för den intresserade att besöka. Läs gärna mer om fler heliga platser i tidningen Expressens sammanställning.

Det finns alltid något att inspireras av, något som gör resan extra intressant. Att besöka heliga platser lämnar spår – ofta i form av en vördnadsfull känsla och vackra minnen.

]]>
För många kyrkor https://friauniversellakyrkan.se/for-manga-kyrkor/ Sat, 01 Mar 2014 14:32:33 +0000 http://friauniversellakyrkan.se/?p=13 Det talas om att det finns för många kyrkor i Sverige. Fast då avses själva byggnaderna, kyrkorummet vari kristna gudstjänster hålls, men kyrkan är även avsedd för kristen undervisning.

Enligt Riksantikvarieämbetet fanns det år 2012 cirka 3700 kyrkobyggnader tillhöriga den Svenska kyrkan. Varav 3071 är skyddade i enlighet med 4 kapitlet i Kulturminneslagen, Lag (1988:950) om kulturminnen. Vilken avser kyrkobyggnader som är invigda för Svenska kyrkans gudstjänst och har tillkommit före 1940, plus ett fåtal som tillkommit senare. Dock ska de ha ägts eller förvaltats av Svenska kyrkan den 1 januari 2000.

fargo-churches

Sjunkande medlemstal
Antalet kyrkor skulle inte ha varit ett problem såvida inte antalet medlemmar i svenska kyrkan sjunkit drastiskt. Det handlar dels om att en äldre generation av trogna gudstjänstbesökare successivt ersatts av en yngre generation som är mer främmande för kyrkan i dess form av religionsbärare med allt vad det innebär. Färre medlemmar leder till sämre ekonomi. Antalet konfirmander har årligen minskat från 80000 till 35000 alltsedan 1970, alltså en minskning på över hälften.

Spräng dem
Den tidigare domprosten H B Hammar, skräder inte orden. I en debattartikel i SVD Brännpunkt från den 7 oktober 2011 menar han att mängden kyrkobyggnader utgör en tickande bomb för Svenska kyrkans ekonomi. Som alternativ nämns att kyrkorna kan säljas till privatpersoner och kanske förändras till kaféer, pizzerior eller för ombyggnad till bostäder.

Svenska kyrkans ekonomi har blivit lidande dels på grund av att Svenska kyrkan numera är skild från staten och dels på grund av att antalet betalande medlemmar blir allt färre.

Inte bara gudstjänster
Kyrkan är inte endast en plats för gudstjänst. Kyrkorummet fyller även andra funktioner, menar Henrik Lindblad, som är samordnare för kulturarvsfrågorna i Svenska kyrkan, som ett svar på H B Hammars debattinlägg.

Kyrkobyggnaderna är en del av kulturarvet och därmed för hela samhället. Förutom gudstjänster används kyrkor även för konserter, föreställningar, utställningar. Skolavslutningar hålls i kyrkorna, om än det varit diskussioner om huruvida det då får förekomma psalmsång och andra religiösa uttryck. Andlighet uttrycks även på många olika sätt idag. En del söker upp kyrkorummet för att finna inre frid, en stunds meditation i stillheten. Andra tänder ett ljus, kanske för någon anhörig som gått bort eller måhända för en bättre värld …

Långsiktighet efterlyses
Henrik Lindblad efterlyser långsiktiga lösningar för användningen av kyrkorna. Några sätt att lösa finansieringen av kyrkorna är att finna långsiktiga hållbara lösningar för underhåll och förvaltning.

Just tillämpningen av olika ändamål, i form av mångbruk och sambruk av kyrkor kan tillhöra den mer framgångsrika lösningarna på Svenska kyrkans ekonomi. Till åtgärderna bör en översyn göras av den vidlyftiga administrationen, vilken torde kunna bantas som vi kan förstå av H B Hammar debattinlägg.

Av dennes slutord kan vi dock utläsa att H B Hammar när en förhoppning om att dennes avslutande ord utmanar trotjänare i Svenska kyrkan att åter fylla kyrkorna för det syfte de är byggda – nämligen för att hålla gudstjänst.

]]>
Arkitektur och kyrkor https://friauniversellakyrkan.se/arkitektur-och-kyrkor/ Sat, 01 Feb 2014 14:34:12 +0000 http://friauniversellakyrkan.se/?p=17 Kyrkor, här avses själva byggnaderna, är både historiska monument och landmärken.

Historiska är de i den bemärkelsen att de ger en bild över vid vilken tid Sverige kristnades, i takt med att missionärer kom under 800-talet och spred ”den vite krists” lära.

Den mest namnkunnige missionären var Ansgar som kallades för Nordens Apostel. Genom Ansgars missionsarbete i dåtidens Sverige, lades grunden till byggandet av kyrkor till den vite krists ära och kyrkoarkitekturen var född. Läs mer om den före detta munken och missionären – senare upptäcktes att Ansgar var en förfalskare, han putsade på sitt CV för att förbättra sin karriär.

De tidigaste kyrkorna
De allra första kyrkorna som byggdes var små kapell, som byggdes i trä eftersom det var ett billigt material. Forskarna tror att de i början byggdes som stavkyrkor, vilka är gjorda av trä. Det att de tidigaste stavkyrkorna var gjorda i trä medförde dessvärre att de stolpar som var nedslagna i marken kom att ruttna. Sveriges enda helt bevarade stavkyrka är Hedareds stavkyrka.

Kyrkoarkitektur och funktionalismen
Under 1900-talet kom arkitekturen att influeras av funktionalismen. Byggmaterial som tidigare använts traditionellt sett byttes ut mot mer samtida material som stål och glas.

kyrka-med-annan-arkitektur-island-732133

Kyrka i modern tappning
Turebergskyrkan i Sollentuna utanför Stockholm, är ett exempel på en kyrka i tiden. Den stod klar i december 2010.

Väggarna är tjocka med putsad betong, vilket symboliserar kyrkans skyddande aspekt. Kyrkan är känd då den är avskalad på kristna symboler för att kunna inkludera alla, inte endast kristna.

De stora fönstren visar på kyrkans tillgänglighet. Kyrkan är byggd i återvunna material, vilket rönt uppmärksamhet internationellt. Taket är täckt med sedumplantor och bland annat är altare, dopfunt och orgelskåp tillverkade av spillvirke. Ett tecken på att man från kyrkans sida tagit ansvar för kommande generationer.

Med stora fönster kan kyrkor, från förr och nu, vara i behov av solskydd – dock utan att förstöra det estetiska intrycket av den vackra kyrkoarkitekturen. Möjligen kan Hagasolskydd.se vara behjälpliga med det.

Stadfäst i lag
Regler för hur ett kyrkobygge skulle gå till stadfästes, infördes, i landskapslagarna under 1200-talet. Var och en i en socken skulle bidra efter förmåga och alla skulle hjälpas åt att bygga och sköta underhållet av kyrkan med tillhörande byggnader. På så sätt gjordes det möjligt att rent ekonomiskt hålla en socken med både kyrka och präst.

Kyrkobyggnadens delar
Byggnader som delas upp längs längdaxeln med pelare, kolonner eller motsvarande kallas för skepp, vilket är vanligt förekommande inom kyrkoarkitekturen.

I korsformade kyrkor finns dels ett långhus som delas in i mitt- och sidoskepp och dels ett tvärskepp. Det är i mittskeppet som huvudgudstjänsten brukar firas.

I den del av kyrkan som kallas altarrummet finns koret. Det finns också en koromgång, en gång som omger koret.

avslutningen på koret är halvrund kallas den absid. I många medeltida kyrkor är altarrummet vanligen beläget i absiden.

Lästips för den vetgirige
Läs gärna boken Domus ecclesiae – studier i nutida kyrkoarkitektur (1963), av prosten Axel Rappe.

]]>